Test sody na zakwaszenie żołądka – wiarygodność

choroby kobiecechoroby mężcyzndiety i odżywianieukład trawiennyżołądek

Written by:

Test sody jest domowym sposobem pomagającym sprawdzić stopień zakwaszenia żołądka. Wbrew powszechnemu przekonaniu ludzki żołądek powinien pracować w bardzo kwaśnym środowisku, by trawić jedzenie. Mimo to może on być nie tylko niedokwaszony, ale i przesadnie zakwaszony. Obie możliwości są w stanie doprowadzić do wielu poważnych chorób. Sprawdź, co się dzieje w jednym z najważniejszych organów.

W chemii kwasowość oznacza się poprzez pH: 1-6 pH – kwaśne, 7 pH – neutralne, a 8-14 pH – zasadowe. Odpowiednie pH żołądka powinno mieścić się w przedziale 1-2,5 pH, czyli – bardzo kwaśne. Nie oznacza to jednak, że nadkwasota nie jest możliwa. Mówi się jednak, że większość z nas (90% wg dr. Jonathana Wrighta) ma niedokwasotę żołądka, a to jest naprawdę poważny problem. Gdy pH osiągnie 5, to strawienie białka przestaje być możliwe, ponieważ nie wytworzy się potrzebna do tego procesu pepsyna. Niestrawione białko trafia do jelita grubego, gdzie zalega i gnije, uwalniając tym samym wiele toksyn i mieszaninę nieprzyjemnych gazów. Może też dotrzeć do krwi, w której nie zostaje ciepło przyjęte. Wówczas powstają choroby, np. egzema, reumatoidalne zapalnie stawów czy alergie.

Warto więc przekonać się, czy rzeczywiście jest coś nie tak z naszym żołądkiem i wykonać test sody.

Na czym polega test sody?

soda oczyszczona

Jak na domową metodę badania pH żołądka okazuje się on zadziwiająco skuteczny – jego wiarygodność wynosi aż 99%. Jak go wykonać?

1. Zadbaj o dobre nawodnienie organizmu,

2. Wypij  na czczo ¾ szklanki wody z płaską łyżeczką świeżej sody oczyszczonej,

3. Czekaj na „odbicia” (tj. beknięcia). Odbiło Ci się w ciągu 40 sekund? Masz nadkwasotę żołądka. Po 90 sekundach do 3 minut? Masz niedokwasotę. Odpowiednie zakwaszenie żołądka oznacza beknięcie między 40stą a 90tą sekundą.

Test z sody dawniej wykorzystywano w celu sprawdzenia, czy kobieta jest w ciąży. Do kubeczka z jej moczem wsypywano sodę i w zależności od reakcji tej mieszanki można było to określić. Jeśli się pieniło, to była, jeśli nie – to nie. Niektórzy w ten mit wierzą do dziś, podobnie jak w określanie w ten sam sposób płci dziecka. W tym przypadku piana zapowiadała chłopca, a jej brak – dziewczynkę.

Do innych wiarygodnych testów na zakwaszenie żołądka należą: 

•    Wykonanie analizy pierwiastkowej włosa oraz odczytanie poziomu makroelementów i pierwiastków śladowych.

•    Sprawdzenie stolca pod kątem niestrawionych białek.

•    Określenie obrazu tęczówki oka.

Objawy zakwaszenia i niedokwaszenia żołądka mogą być bardzo podobne.

Objawy zakwaszenia i niedokwaszenia

zoladek dieta

Jest ich dużo, są bardzo zróżnicowane, a także – niezwykle uciążliwe. Jeśli dostrzegasz je w sobie, warto się przekonać, czy dzięki uregulowaniu kwasowości  żołądka nie miną.

Do objawów zakwaszenia zalicza się:

•    wzdęcia,

•    zaparcia,

•    niewyjaśnione bóle mięśni,

•    osłabienie układu odpornościowego,

•    wypadanie włosów.

Objawy niedokwaszenia:

•    silny kaszel,

•    bóle głowy,

•    chandra (w skrajnych przypadkach – depresja),

•    przejawy astmy,

•    słabe, pękające paznokcie,

•    mocne mrużenie oczu w słońcu,

•    ślepota zmierzchowa,

•    łuszczyca,

•    łupież,

•    choroby autoimmunologiczne,

•    wysypki,

•    atopowe zapalenie skóry,

•    zapalenia i zwyrodnienia stawów.

Dlaczego tak się dzieje?

bol zoladka

Przyczyn zaburzeń pH w żołądku może być równie wiele, co objawów. Czasami ciężko  ocenić, co należy zmienić w naszym postępowaniu, żeby zapobiec nieprawidłowościom. Warto jednak zwrócić uwagę na:

1. Dietę – jest ona najczęstszą przyczyną zaburzeń. W zależności od spożywanych produktów, uwalniane i następnie metabolizowane są aminokwasy, kwasy tłuszczowe, organiczne, monocukry, witaminy czy składniki mineralne.  Od tych procesów zależny jest wpływ żywności na żołądek – czy ma działanie kwasotwórcze (stężenie siarki, chloru
i fosforu) czy zasadotwórcze (stężenie magnezu, potasu i sodu).

Ponadto obok jakości składników powinno się zwracać uwagę na ich ilość oraz wszelkie dodatki w postaci używek.

2. Brak ruchu lub nadmierna aktywność fizyczna. Dlatego zalecane jest uprawianie sportu z przerwami na regenerację organizmu.

3. Stres – największy wróg i zarazem towarzysz człowieka w XXI wieku. Jego zniwelowanie jest niemal niemożliwe, dobre są więc wszelkie działania związane z jego redukcją, tj. nieprzeciążanie się obowiązkami, wyciszenie czy uczęszczanie na zajęcia z jogi.

Leczenie

Niedokwaszenie żołądka jest przypadłością, którą można, a nawet trzeba leczyć. Jednak przed rozpoczęciem zakwaszania należy odpowiednio nawodnić organizm w celu wytworzenia mocnej śluzówki żołądka o szerokości 1 mm, która w 98% składa się właśnie z wody. 80% (a najlepiej nawet 90%) dobowej dawki wody powinno zawierać dodatek soli himalajskiej. Nawadnianie może trwać od tygodnia do kilku miesięcy. Ważnym parametrem jest kolor moczu. Powinien być słomkowy.

Niewskazane płyny w trakcie nawadniania organizmu to:

zoladek kwas

•    Kawa – picie kawy powoduje wzrost zasadowości żołądka, czyli wspomaga jego niedokwasotę, ma pH około 5.

•    Cola – rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co może doprowadzić do zgagi i wymiotów. Ma pH 2,5.

Zakwaszanie bez właściwego nawodnienia może spowodować ból nie do wytrzymania.

Poza oczywistą zmianą trybu życia, konieczne jest wprowadzenie również innych działań i praktykowanie ich do momentu uzyskania prawidłowego poziomu kwasowości. Należą do nich:

1. Ocet jabłkowy – napełniamy szklankę w 1/3 wodą i dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego. Mieszamy. Pijemy od 15 do 20 minut przed jedzeniem. Dla dzieci proporcje powinny być nieco inne – ½ szklanki wody i 1 łyżeczka octu.

2. Sok z cytryny – do wyciskarki wrzucamy całą cytrynę ze skórką, wyciskamy sok i wypijamy pół szklanki.

3. Witamina C w proszku –stosowanie jej podczas posiłku uwalnia żelazo, co wspomaga trawienie (zwiększa kwasowość żołądka).

4. Preparat Betaina HCL – przyjmujemy na początku jedzenia. Bierzemy jedną kapsułkę, po tygodniu robimy test z sodą. Jeśli wciąż nie jest w porządku, powtarzamy czynności, dodając kolejną tabletkę. Po spożyciu 4-5 kapsułek bez skutku należy udać się do lekarza.

Sposób ten nie jest odpowiedni dla dzieci.

5. Przyprawy – są w stanie zwiększyć wydzielanie soków żołądkowych, poprawić pracę całego układu trawiennego i przyswajalność witamin. Są to: kozieradka, anyż, bazylia, cząber, kminek, kolendra i czarnuszka.

6. Zioła – odpowiednia mieszanka jest również w stanie pomóc. Jedną z polecanych to tzw. „zioła szwedzkie”. Zaleca się je przyjmować przed i po posiłku.

7. Krople żołądkowe – wlewamy kilka kropli na język przed posiłkiem. Stymulują wydzielanie kwasu solnego.

8. Piołun – robimy kurację z nalewki z piołunu przez 10dni. Ma on właściwości przeciwpasożytnicze, może jednak w wyniku zbyt długiego stosowania negatywnie wpłynąć na wzrok. Także ten sposób jest zabroniony dla dzieci.

9. Mikstura Ajurwedyjska– miksujemy razem cytrynę, łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej i przyjmujemy pół łyżeczki mikstury 15 minut przed jedzeniem.

Każdy ze sposobów zakwaszania organizmu należy skonsultować z lekarzem specjalistą.

Zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu

Są to dwa zupełnie różne pojęcia. Tak jak żołądek powinien mieć odczyn bardzo kwaśny, tak dwunastnica – zasadowa, jelito grube lekko kwaśne, a tkanki organizmu i i krew – neutralne lub lekko zasadowe. Za przykład może służyć krew mająca pH na poziomie 7,35 – 7,45. Zakwaszenie organizmu polega więc także na zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej, powinna być ona jednak inna niż w żołądku. Jego przyczyny są takie same jak przy niedokwaszeniu żołądka, są to od siebie dwa bardzo zależne procesy.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu jest w stanie doprowadzić do zaburzeń fizjologicznych procesów regulacyjnych. Objawia się to apatią, sennością, brakiem apetytu, problemami z cerą i paznokciami. Zwiększa ryzyko rozwoju insulinoodporności, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

Jeśli więc masz niedokwaszony żołądek, niemal na pewno masz również zakwaszony organizm.

Produkty rozstrajające żołądek i zakwaszające organizm to: mleko i przetwory mleczne, słodycze, używki, mięso i słodkie napoje. Odwrotny skutek przynosi jedzenie dużych ilości warzyw i owoców.

Dzięki zadbaniu o prawidłowe pH żołądka możliwe jest zlikwidowanie przykrych objawów – wzdęć, depresji, bezsenności, refluksu, biegunek, wymiotów, bólów głowy i wielu innych. Z kolei przebieg niektórych chorób przewlekłych (tj. astmy, łuszczycy, AZS, hashimoto etc.) może się okazać nie tylko łagodniejszy, ale nawet niektóre z nich mają szansę zniknąć zupełnie. Warto więc sprawdzić w jakim stanie jest nasz żołądek i odpowiednio się o niego troszczyć, a on wówczas z pewnością się odwdzięczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *