Poznaj zbawienne właściwości piperyny

diety i odżywianie

Written by:

Czym jest i jakie są własciwości piperyny?

Piperyna to naturalny związek pochodzenia roślinnego będący organiczną zasadą – inaczej zwany alkaloidem. Występuje powszechnie w owocach, a także w korzeniach pieprzu czarnego, białego, zielonego, kolorowego oraz pieprzu długiego. Piperyna aż w 98% jest odpowiedzialna za ostry ostro-gorzki smak tych przypraw. Z wyglądu przypomina kryształy o żółtokremowym kolorze.

Piperyna została odkryta dość późno, bo dopiero w 1819 roku. Udało się ją wyodrębnić z rośliny piper nigrum. Krążą pogłoski, że znający się na zielarstwie mieszkańcy Chin i Indii zaczęli bardzo wcześnie wykorzystywać piperynę w celach zdrowotnych. Stosowana była jako środek wspomagający odchudzanie oraz łagodzący takie objawy jak biegunka, zaparcia, niestrawność. Stosowano ją także przy dolegliwościach związanych z bólem stawów, anginą, gangreną i chorobą  serca.

pieprz

Piperyna działanie

Zaledwie 6 lat temu przeprowadzono na piperynie gruntowne badania. Okazało się, że wykazuje ona wiele pozytywnych cech, które mogą znacznie poprawić zdrowie człowieka. Piperyna:

1. blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych;

2. obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu;

3. poprawia trawienie pokarmu;

4. wpływa na lepsze wchłanianie składników odżywczych: witaminy C, selenu, beta-karotenu, witaminy A, koenzymuQ, wiatminy B6;

5. nasila namnażanie komórek barwnikowych i pomaga w ten sposób osobom chorym na bielactwo

6. hamuje działanie substancji chemicznych;

7. hamuje wzrost guzów nowotworowych.

Jakie są inne właściwości piperyny?

plaski brzuch

Piperyna okazuje się być bardzo pomocnym składnikiem w walce z depresją, ponieważ łagodzi jej objawy poprzez wzrost neurotransmisji serotoiny i dopaminy. Poprawia pamięć i tym samym przeciwdziała powstawaniu choroby Alzheimera. Ponadto piperyna wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. W badaniach udowodniono, że składnik ten, wyodrębniony z pieprzu czarnego, jest w stanie zwalczyć gronkowca złocistego oraz bakterie takie jak: Bacillus sphaericusChromobacterium violaceum czy Klebsiella  aerogenes.

Piperyna wykazuje również szereg innych właściwości:

•   działa antyoksydacyjnie i przeciwbólowo;

•   pomaga uśmierzyć ból stawów

•   wspomaga trawienie

•   reguluje wypróżnienia

•   wspomaga wchłanianie witamin i leków

•   podnosi odporność

Czy piperyna może wpłynąć na odchudzanie?

Bardzo dobrą wiadomością, dla osób pragnących się odchudzić, jest fakt, że piperyna zabija uczucie głodu i chęci ciągłego podjadania. Dzieje się tak, ponieważ składnik ten pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym. Wzmaga się wówczas wydzielanie soku żołądkowego, a to wpływa na lepsze trawienie. Proces przedostania się pożywienia z żołądka do jelita zostaje opóźniony, dlatego nie dokucza nam uczucie głodu.

Ostatnie badania nad tym składnikiem wykazały, że może mieć on pozytywny wpływ na obniżenie poziomu tłuszczu we krwi. Piperyna, oprócz działania na poziomie komórkowym, wykazuje również działanie na poziomie genetycznym. Wspiera proces odchudzania poprzez zakłócanie aktywności genów, z których powstają kolejne komórki tłuszczowe. Piperyna sprawdza się jako ich skuteczny zabójca  radzi sobie nawet z tymi pozornie niezniszczalnymi komórkami – działa poprzez blokowanie procesu powstawania nowych komórek tłuszczowych. 

Cz wiesz, że… stosując piperynę, można schudnąć w bardzo szybkim czasie – nawet 5 kg w kilka tygodni!

Kurkumina i piperyna – co daje takie połączenie?

kurkumina

Tak jak z pieprzu da się wyodrębnić piperynę, tak w kurkumie pełni tę rolę kurkumina. Przyprawa ta sama w sobie niewiele może zdziałać – a przynajmniej nie w tak dużym stopniu. Aby wydobyć z kurkuminy to, co najlepsze trzeba ją połączyć z czynnikiem aktywującym. Idealnie pełni tę rolę piperyna. Połączenie kurkuminy zawartej w kurkumie z piperyną z pieprzu czarnego w stosunku 2 do 1 może dać zachwycające efekty odchudzające! Ponadto oba składniki wykazują pozytywne właściwości uzdrawiające. Pomagają zapobiec rakowi piersi, oraz nieuniknione, że również mogą pomóc w jego leczeniu. Te odważne wnioski ujawnili w serwisie "EurekAlert" naukowcy z University of Michigan. Badacze dokonali eksperymentu – stworzyli sztuczną hodowlę komórek raka piersi. Sukcesywnie dodawali do niej piperynę z kurkuminą. Okazało się, że składniki te przyczyniły się do zmniejszania liczby nowotworowych komórek macierzystych odpowiedzialnych za rozwój guza. Ogromnym atutem okazał się fakt, że jednocześnie składniki te nie zaszkodziły zdrowym komórkom. Piperyna razem z  kurkuminą działa silniej i efektywniej.

Gdzie kupić piperynę i w jakiej postaci ją przyjmować?

Piperyna w czystej postaci jest raczej rzadkością. Obecnie dostępny jest na rynku bardzo szeroki wybór preparatów, które zawierają w sobie piperynę z dodatkiem innych składników aktywnych. Są to głównie suplementy diety na odchudzanie, lecz także tabletki na dolegliwości trawienne lub na załagodzenie objawów depresji.  Często występuje razem z L-karnityną, kasaicyną, galusanem epigallokatechiny, bądź ze wspomnianą wyżej kurkuminą (takie połączenie daje gwarancję odczucia większej sytości, co zadowoli osoby chcące zrzucić nieco na wadze).

Tabletki z piperyną można znaleźć w aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Spory wybór tabletek serwują również sklepy internetowe.

Cena piperyny

zielona piperyna

Zależy głównie od zawartości procentowej piperyny oraz ilości tabletek. Najczęściej jej stężenie stanowi ok. 60%-90%. Jeżeli zależy nam na skutecznym działaniu, lepiej wybrać tabletki o stężeniu 95%. 30 sztuk tabletek może wówczas kosztować ok. 30 zł.

Piperyna piperynie nierówna…

Zawartość piperyny może się różnić w zależności od tego z jakiego rodzaju pieprzu została wyodrębniona. Najwięcej znaleźć jej można w pieprzu czarnym. Nieco mniej w pieprzu białym, a najmniej w pieprzu zielonym i kolorowym.

UWAGA! 

Zawartość piperyny w czarnym pieprzu wynosi 6%. Jej nadmierne spożycie może poważnie zaszkodzić zdrowiu, m.in. podrażniając układ pokarmowy. Warto o tym pamiętać rozpoczynając suplementację. Zalecana dzienna dawka to 5-10 mg 1-2 razy dziennie przez okres 3 miesięcy.

Opinie na temat stosowania piperyny

 

Na temat suplementacji piperyną krążą różne opinie. W zdecydowanej większości są one pozytywne. Niemniej w środowisku naukowym krążą zarzuty dotyczące badań nad tym składnikiem. Testy nad piperyną przeprowadzono metodą in vitro, czyli poza ustrojem. Wniosek z tego faktu płynie taki, iż nie można stawiać bezpośredniej tezy, że skuteczność piperyny sprawdzi się na takim samym poziomie w ludzkim organizmie. Nie oznacza to jednak, że piperyna nie wykaże właściwości odchudzających. Czarny pieprz przyczynił się do odkładania tkanki tłuszczowej u szczurów, których karmiono jedzeniem z dużą zawartością tłuszczu. O ile szeroki wachlarz pozostałych właściwości piperyny może stać pod znakiem zapytania, o tyle możemy mieć pewność, że sprawdzi się idealnie w walce z otyłością.

Jednym z głównych atutów stosowania piperyny jest jej zdolność do zwiększania bioprzystępności różnych związków. Niestety, atut ten może okazać się również wadą. Może się tak stać, jeżeli podczas suplementacji piperyną spożywane są jednocześnie leki. Wówczas piperyna może zahamować kilka enzymów, które biorą udział w metabolizmie leków. Jeżeli jednak będziemy pamiętać, aby nie spożywać piperyny  jednocześnie z lekami, nic nam nie zagrozi. Piperyna jest w pełni bezpieczną substancją.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *