Dieta bezglutenowa a autyzm

diety i odżywianie

Written by:

Dieta bezglutenowa a autyzm to temat, który warto poruszyć.  Wiele już powiedziano na temat diety bezglutenowej, bez kazeiny (GFCF) i jej stosowaniu, przy autyzmie. Przeprowadzono mnóstwo badań, które wykazały zarówno korzyści płynące z diety bezglutenowej, jak i ich brak. Jedno jest pewne – wrażliwość na gluten może przejawiać się na różne sposoby, w tym objawy żołądkowo-jelitowe, jak i neurologiczne. Warto zwrócić uwagę, że duża liczba pacjentów wrażliwych na gluten wcale nie ma celiakii. Przy wrażliwości na gluten mogą występować różne objawy. Obecnie nie ma wystarczających dowodów na poparcie wprowadzenia diety bezglutenowej jako metody leczenia autyzmu. Mogą jednak istnieć takie przypadki, w których dieta bezglutenowa wywiera korzystny efekt na pacjenta z autyzmem.

Autyzm a celiakia

Problemy żołądkowo-jelitowe są częstą dolegliwością u dzieci z autyzmem. Już we wczesnych latach 40, po pierwszym opisie autyzmu nastąpiły spekulacje na temat glutenu jako przyczyny lub przynajmniej czynnika przyczyniającego się do autyzmu lub chorób neuropsychiatrycznych, takich jak schizofrenia. Od tego czasu zaczęły pojawiać się informacje sugerujące, że istnieje związek pomiędzy odżywianiem, a autyzmem. Jednak rzeczywisty związek między celiakią, a autyzmem pozostaje tak naprawdę niewyjaśniony.

Większość lekarzy uważa, że nie ma żadnego związku między tymi dwoma warunkami, również wiele badań potwierdza to przekonanie. Badanie z 1997 r. przeprowadzone przez włoskich badaczy nie wykazało żadnego związku między celiakią, a autyzmem. Podobne wyniki uzyskali niedawno naukowcy z Uniwersytetu Floryda po 12-tygodniowym badaniu, w którym dzieci z autyzmem otrzymywały dietę bezglutenową. Nowa dieta nie przyczyniła się do większej poprawy.

Jednak niektóre badania są w pewnym stopniu sprzeczne z tym poglądem. Istnieje wiele doniesień klinicznych wykazujących znaczną poprawę u niektórych pacjentów stosujących dietę bezglutenową. W ostatnim czasie również szwedzcy naukowcy zauważyli związek między autyzmem, a pozytywnymi wynikami badań krwi na obecność celiakii.

Trudno wyjaśnić to zjawisko na podstawie tak sprzecznych wyników. Naukowcy spekulują na temat zwiększonej przepuszczalności jelit u niektórych pacjentów z autyzmem. Natomiast wysoka przepuszczalność może ostatecznie wywoływać wystąpienie celiakii. Może być też tak, że zwiększona przepuszczalność spowodowana chorobą celiakii, wywołuje reakcję immunologiczną i potencjalnie powoduje autyzm. Jest to jednak nic innego, jak spekulacja.

Wiele osób stosuje jednak dietę bezglutenową i bez kazeiny jako leczenie autyzmu. Kontrowersyjna teoria leżącą u podstaw takiego leczenia, to właśnie to, że dzieci z zaburzeniami autyzmu mają "nieszczelne jelita", które pozwalają na wyciek fragmentów dużych białek z przewodu pokarmowego. Do tych białek należy właśnie gluten i kazeina. W związku z tym wyciekając z przewodu pokarmowego mają nieco podobny wpływ jak opioidy na rozwijający się mózg.

Niektóre dzieci z autyzmem mogą równocześnie cierpieć na celiakię. Wyjaśnia, to sukces, jaki odnieśli niektórzy rodzice, stosując dietę bezglutenową i bez kazeiny. Co prawda badania na ten temat są różne, ale istnieje co najmniej jeden udokumentowany przypadek autystycznego dziecka wyleczonego z autyzmu, po zdiagnozowaniu celiakii i rozpoczęciu diety bezglutenowej.

Spektrum autyzmu dieta

Obserwuje się, że preferencje żywieniowe osób autystycznych kierują się ku przetworzonej żywności i produktów bogatych w skrobię, a tym samym odczuwają one awersję do warzyw i owoców. Niestety taka dieta prowadzi do ograniczonego jadłospisu i skutkuje niską podażą błonnika, więc powoduje zaparcia.

Zaleca się, aby dieta dla osób autystycznych była bogata w produkty spożywcze, które są lekkostrawne i nie wywołują problemów jelitowych. Bezpieczne będzie spożywanie ryżu, soi, tapioki, gryki, kukurydzy, bezglutenowych makaronów (kukurydziany, ryżowy, z dodatkiem alg, warto zwrócić uwagę na to, czy makaron nie ma w swoim składzie laktozy lub cukru), mąka ziemniaczana i ryżowa, kasza jaglana, gryczana, kukurydziana, kleiki ryżowe, płatki ryżowe i kukurydziane, warzywa i owoce, herbata.

Warto natomiast zrezygnować z kaszy mannej, jęczmiennej, owsianej i pęczak, płatków owsianych, kuskusu, mąki pszennej, jęczmiennej, żytniej i owsianej, produktów zbożowych, słodyczy z dodatkiem mąki i ziaren zbóż, makaronów pszennych i razowych, mięsa i cukru.

Warto także wprowadzić dietę bez mleczną. Przede wszystkim zrezygnować z krowiego mleka oraz serów, masła, jogurtów i innych produktów na bazie mleka. Warto zwrócić również uwagę, czy produkty, które spożywa osoba z autyzmem, nie zawierają mleka w proszku. Produkty z zawartością nabiału bardzo łatwo można zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym.

Przetworzona żywność i zawarte w niej barwniki spożywcze powodują nadpobudliwość, problemy oddechowe, wypryski, zaburzenia snu i problemy jelitowe. Słodycze zawierają syrop kukurydziany, lub syrop  glukozowo-fruktozowy, które mają zły wpływ na organizm, powodują przyrost masy ciała, zaburzają produkcję insuliny i zwiększają nadpobudliwość.

Popularną dietą proponowaną dla dzieci autystycznych jest dieta specyficznych węglowodanów (SCD). Dieta ta opiera się na założeniu istnienia uszkodzeń na powierzchni jelit. W związku z tym wpływają one na zmniejszenie skuteczności enzymów trawiennych, a to powoduje stany zapalne i problemy przewodu pokarmowego. Należy, więc zapomnieć o glutenie, zbożach, mące oraz disacharydach i polisacharydach.
 

Warto także zadbać o suplementację witaminami D3, C, witaminami z grupy B, a szczególnie B6 w połączeniu z magnezem, cynkiem, enzymami oraz kwasami omega-3. Często stosuje się również melatoninę, która najprawdopodobniej jako jedyna redukuje behawioralne symptomy autyzmu.

Autyzm dieta forum

Forum okazuje się bardzo pomocne w przypadku rodziców, którzy obserwują, że ich dziecko inaczej się rozwija niż jego rówieśnicy. Bardzo często, to właśnie za pomocą forum rodzice po raz pierwszy dowiadują się o symptomach autyzmu i kojarzą je z zachowaniami swojego dziecka. Zaniepokojeni rodzice po przeczytaniu wszelkich informacji powinni natychmiast udać się z dzieckiem do psychologa.

 Dieta bezglutenowa a autyzm kiedy stosować

Nietolerancja glutenu autyzm

Naukowcy spekulują, że osoby z reakcją układu odpornościowego na gluten, ale z negatywnymi testami na celiakię, mogą mieć nietolerancyjną wrażliwość na gluten, co jest związane z zaburzeniami psychicznymi. Wiele wyników pokazało, że skuteczność diety bezglutenowej i bezmlecznej w przypadku dzieci z autyzmem przynosi najlepsze korzyści u dzieci, z problemami z układem pokarmowym lub w przypadku dzieci ze zdiagnozowanymi alergiami pokarmowymi. Poprawa nastąpiła zarówno w zakresie objawów fizjologicznych, takich jak biegunki czy zaparcia, jak i w zakresie objaw autyzmu – nastąpiło zmniejszenie zachowań samostymulujących, nadaktywności, echolalii, polepszyły się zachowania społeczne, a także poprawa mowy i uwagi.

Zdanie lekarzy i specjalistów na ten temat jest podzielone. Wiele badań rzeczywiście sugeruje związek między autyzmem, a glutenem, jako czynnikiem wpływającym. Są też jednak badania, które negują te powiązania.

Dieta w autyzmie pdf

Warto zaznajomić się z mieszczącymi się w internecie pracami badawczymi na temat autyzmu, które są dostępne w wersji pdf. Jest również wiele prac na temat odżywiania w autyzmie. Informacje zawarte w takich publikacjach okazują się bardzo pomocne, gdy chcemy lepiej zrozumieć autyzm.

Dieta 3 bez

Dieta 3 razy bez, to nic innego jak po prostu dieta opierająca się na całkowitym wykluczeniu z codziennego menu glutenu, mleka (kazeiny i laktozy) oraz cukru.

Warto pamiętać, że aby dziecko miało lepsze szanse na prawidłowy rozwój, każdą terapię warto wspierać dietą i pracą dla całego organizmu.

Dieta powinna zostać dobrana indywidualnie, najlepiej najpierw jest przeprowadzić podstawowe badania, bo to co jednemu pacjentowi pomaga, nie oznacza, że nie zaszkodzi innemu.

Dieta ,,3xbez”, to dieta podstawowa, którą można wprowadzić nawet bez wykonywania specjalistycznych badań. Warto jednak zwrócić uwagę, aby produkty bezglutenowe nie były pełne barwników i konserwantów, co zdarza się niezwykle często. Taka dieta musi być lekkostrawna i urozmaicona, aby dostarczała niezbędnych wartości odżywczych.

Dlaczego dieta ,,3xbez” okazuje się bardzo pomocna przy autyzmie? Cukier karmi złe bakterie i grzyby w organizmie prowadząc do powstawania toksyn, a te z kolei osłabiają układ nerwowy.

 Dieta bezglutenowa a autyzm przepisy

Autyzm atypowy dieta

Autyzm atypowy najczęściej pojawia się później niż autyzm dziecięcy. Ponadto jego objawy mogą dotyczyć tylko niektórych sfer życia. Od autyzmu wczesnodziecięcego różni się brakiem wszystkich klasycznych objawów, są one mniej charakterystyczne, różnią się nasileniem i okresem występowania. Towarzyszą mu często wady genetyczne i upośledzenie umysłowe.

Również i w tym przypadku warto wprowadzić odpowiednią dietę, wykluczyć gluten, kazeinę i cukier. Istotne jest wprowadzenie diety pod nadzorem lekarza lub dietetyka. Oprócz tego z menu należy wykluczyć produkty powodujące alergie pokarmową IgG–zależną. Alergeny te określa się na podstawie badań krwi. Wsparciem w diecie jest też probiotykoterapia odpowiednio wyselekcjonowanymi szczepami bakterii.

Autyzm cukier

Cukier występuje w wielu produktach spożywczych. Stanowi on pożywkę dla Candidia albicans, która przyczynia się do tworzenie się toksyn powodujących zaburzenia typowe dla autyzmu oraz pogłębia jego rozwój.

Produkty o wysokiej glikemii powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Dieta o niskiej glikemii jest zdrowsza. Osoby z autyzmem często cierpią na zaburzenia równowagi składników odżywczych, które są spowodowane niedoborami metabolicznymi i złą dietą. Konieczne jest zapewnienie optymalnego stanu osobom z autyzmem, a w tym celu na pewno warto współpracować z dietetykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *