Dieta bez węglowodanów- czy jest niebezpieczna dla zdrowia? Zasady, wskazania, przepisy

dietadiety i odżywianie

Written by:

W dzisiejszych czasach trudno unikać cukru- praktycznie każda potrawa zawiera jego dużą ilość. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co jemy. Dieta bez węglowodanów staje się coraz bardziej popularna- zarówno wśród dorosłych, jak i młodzieży. Mimo że ma wielu zwolenników, niektórzy uważają, że może być niebezpieczna dla zdrowia. Czy to prawda? Jakie są główne zasady diety bez węglowodanów i komu zaleca się jej stosowanie? W jakich przypadkach lepiej się na nią nie decydować? Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się więcej na ten temat!

Dieta bez węglowodanów czy jest niebezpieczna 3

Dieta bez węglowodanów-  efekty

Dieta bez węglowodanów, oprócz tego że jest doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów, ma również inne zalety. Nie tylko redukuje ilość cukru we krwi, co jest zbawienne dla cukrzyków, ale również stabilizuje poziom cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze. Pierwsze efekty są zauważalne już po tygodniu. Dieta jest zalecana cukrzykom, osobom chorującym na lekooporną padaczkę oraz depresję. Powinny ją stosować również osoby zmagające się z dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak zgaga czy zespół jelita drażliwego. Pamiętajmy, że przejście na dietę eliminacyjną powinno odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza, który co jakiś czas będzie zlecał podstawowe badania.

Dieta bez węglowodanów- 10 przepisów na pyszne obiady

  1. Duszona pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki: filet z piersi kurczaka, garść świeżego szpinaku, 6 dużych pieczarek, łyżka oliwy z oliwek.  Przygotowanie: urczaka i pieczarki należy pokorić w kostkę i podsmażyć na patelni, a następnie dodać szpinak i przyprawić. Podawać z ulubionymi surowymi warzywami.

  1. Makaron z cukinii z szynką parmeńską

Składniki: 1 duża cukinia, 5 plasterków szynki parmeńskiej, 2 ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe (dowolna ilość), 2 łyżki oliwy z oliwek. Sposób przygotowania: cukinię należy pokorić na cieniutkie plasterki i ugotować. Następnie podsmażyć na patelni szynkę parmeńską z dodatkiem czosnku i wymieszać z makaronem z cukinii.

  1. Zupa krem z dynii

Potrzebne składniki: 500 g obranej dynii, 1 cebula, litr bulionu warzywnego, ząbek czosnku, ulubione przyprawy. Sposób przygotowania: cebulę, czosnek i dynię należy obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyc na oleju kokosowym i zalać bulionem warzywnym (1 litr). Następnie zblendować wszystkie składniki. Możemy dodać mleko kokosowe (80 ml) i przyprawy: imbir, chilli, curry czy zioła prowansalskie.

  1. Naleśniki bez węglowodanów z twarożkiem

Składniki: 30 dag. chudego twarogu, 2 jajka, 1 łyżka serka homogenizowanego, 2 łyżki kakao, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania: żółtka należy oddzielić od białek, wymieszać z serkiem homogenizowanym, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie połączyć obie masy i smażyć na oleju kokosowym. Jako farsz do naleśników warto wykorzystać chudy twaróg.

  1. Zapiekanka z cukinii i pomidorów z parmezanem

Składniki: 1 duża cukinia, 2 pomidory, łyżeczka masła, parmezan. Aby przygotować danie, wystarczy posmarować masłem naczynie żaroodporne, ułożyć na nim wszystkie warzywa, posypać startym serem, a następnie wstawić do piekarnika na pół godziny.

  1. Łosoś (lub pstrąg) pieczony w folii z dodatkiem warzyw

Składniki: 400 gramów wybranej ryby, brokuł, 1 marchewka, pół cukinii. Sposób przygotowania: Rybę należy doprawić solą i pieprzem i delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Na wierzchu wyłożyć plasterki cytryny. Następnie owinąć folią i włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z ulubionymi, pokrojonymi w kostkę warzywami.

  1. Filety drobiowe w sosie koperkowym

Składniki: 400 g filetu z kurczaka, pół pora, 1 duża marchewka, szklanka bulionu drobiowego, 2 łyżeczki posiekanego koperku, 2 łyżki oliwy z oliwek. Sposób przygotowania: kurczaka pokroić na kotlety, a następnie rozbić tłuczkiem.  Doprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Podsmażyć na patelni, dodać warzywa i koperek, wlać bulion i poddusić. Można podawać z surówką z marchewki i pora.

  1. Pieczony kurczak z ziołami z kalafiorowym puree

Składniki: 3 udka z kurczaka, 1 mały kalafior, oliwa z oliwek, przyprawy- tymianek, słodka papryka, curry. Sposób przygotowania: dka z kurczaka obtoczyć w przyprawach i oliwie, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika na pół godziny. W między czasie rozgotować kalafiora, a następnie zgnieść go na gładką masę.

  1. Omlet z bekonem i pieczarkami

Składniki: 2 jajka, plasterek bekonu, 4 duże pieczarki, łyżeczka masła, pół szklanki mleka. Sposób przygotowania: pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Następnie dodać ubite trzepaczką jajka z mlekiem.

  1. Sałatka z indykiem, ogórkiem i pomidorem

Składniki:Filet z indyka  (300 g), ogórek, pomidor, jogurt naturalny, dwa ząbki czosnku. Sposób przygotowania: indyka należy upiec w piekarniku (180 stopni przez około 20 minut) z dodatkiem ulubionych przypraw. Następnie dodać plasterki ogórka i pomidora. Całość wymieszać z sosem czosnkowym (jogurt z dodatkiem dwóch ząbków czosnku).

Dieta bez węglowodanów – zasady

Stosując dietę bez węglowodanów, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Oprócz eliminacji cukru, powinniśmy zrezygnować z mąki i przetworów mącznych (makaronów, białego pieczywa).  Dużą ilość cukru zawierają również owoce (banany, czereśnie) i niektóre warzywa (na przykład ziemniaki).  Podczas stosowania diety bez węglowodanów warto unikać suszonych i kandyzowanych owoców, dań typu fast food, wyrobów cukierniczych i słonych przekąsek. Produkty zalecane podczas diety to: surowe warzywa, jogurty, orzechy, ryby, jaja i chude mięso.

Dieta bez węglowodanów -czy jest niebezpieczna

Dieta bez węglowodanów- przeciwskazania i  możliwe skutki uboczne

Niestety, jak każda dieta eliminacyjna, również dieta bez węglowodanów niesie za sobą pewne ryzyko. Duże ilości dostarczanego do organizmu białka mogą znacznie obciążyć nerki i doprowadzić do dny moczanowej, natomiast zakwaszenie organizmu może powodować próchnicę. Dlatego osoby stosujące dietę powinny być pod opieką specjalisty. Jeśli po kilku dniach stosowania diety zauważymy nawracające mdłości, zaparcia czy bóle głowy, oznacza to, że powinniśmy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem. Kto nie powinien stosować diety bez węglowodanów?

  • kobiety w ciąży (ponieważ aby płód się rozwijał potrzebują wszystkich składników odżywczych)
  • nastolatki (węglowodany pomagają w procesie dojrzewania)
  • sportowcy (węglowodany są u nich źródłem energii)
  • osoby cierpiące na przewlekłe choroby (dieta może pogłębić objawy)

 

Dieta bez węglowodanów- forum

  • „Dietę bez węglowodanów stosuję od dwóch tygodni. Jestem bardzo zadowolona z efektów- udało mi się zrzucić 1,5 kilograma, a nie czuję żadnych skutków ubocznych. Jestem pod opieką lekarza. Czuję, że mój organizm powoli oczyszcza się z cukru. Dieta bez węglowodanów sprawiła, że świadomie wybieram składniki. Jeśli chcecie szybko poprawić wygląd, ta dieta to coś dla was!”
  • „Walczę z cukrzycą od wielu lat. Niestety, nawet silne leki bez zmiany nawyków żywieniowych nie dadzą żadnych efektów. Dlatego zdecydowałam się na dietę bez węglowodanów. To najlepsze, co mogłam zrobić dla swojego zdrowia. Dieta pomogła mi w szybki sposób uregulować poziom cukru we krwi. Co ciekawe, od jakiegoś czasu w ogóle nie czuję głodu. Nie spodziewałam się aż takich efektów! Koniecznie spróbujcie!”.
  • „Dietę bez węglowodanów poleciła mi znajoma. Byłam dosyć sceptycznie nastawiona, ale uznałam, że spróbuję. Myślę, że dieta stosowana pod okiem lekarza to naprawdę dobry sposób na szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej i wyrównanie poziomu cukru. Do rezygnacji z węglowodanów przekonałam mojego męża, który choruje na cukrzycę- jest bardzo zadowolony z efektów. Odkąd stosuję dietę, zauważyłam również, że ustaboliozowało mi się ciśnienie. Polecam z całego serca!”
  • „Postanowiłam zastosować dietę bez węglowodanów, kiedy już zupełnie nic nie pomagało mi wrócić do formy. Zrzuciłam dwa kilogramy w dwa tygodnie- jestem zadowolona z efektów. Zamierzam być na diecie jeszcze przez tydzień. Mam nadzieję, że nie zakończy się ona efektem jojo, bo nareszcie udało mi się zgubić nieestetyczny brzuch. Ta dieta naprawdę działa!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *